Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

GasNet uvedl v Mladé Boleslavi do provozu druhou mobilní samoobslužnou čerpací stanici na LNG

24.05.2021

#novinka 

Společnost GasNet, tuzemský lídr v distribuci zemního plynu, úspěšně zprovoznila v České republice už svou druhou mobilní veřejnou plnicí stanici na zkapalněný zemní plyn – LNG. Samoobslužná čerpací stanice se nachází v Kosmonosech u Mladé Boleslavi v bezprostřední blízkosti dálnice D10. Řidičům nákladních vozů na LNG je tato moderní a ekologická technologie v Mladé Boleslavi k dispozici non-stop.

GasNet uvedl v Mladé Boleslavi do provozu druhou mobilní samoobslužnou čerpací stanici na LNG
  • Stanice má ideální lokaci – je v Mladé Boleslavi kousek od dálnice D10
  • Moderní, bezpečná a spolehlivá technologie
  • Možnost osobního školení přímo na stanici
Po Klecanech u Prahy teď mohou řidiči nákladních vozů na LNG pohodlně a komfortně tankovat také u Mladé Boleslavi v blízkosti dálnice D10. Veřejná čerpací stanice se nachází v Průmyslové ulici, je samoobslužná a je otevřená 7 dní v týdnu 24 hodin denně. „Už téměř rok úspěšně provozujeme naší první LNG stanice v Klecanech a vývoj v posledních měsících nás naplňuje optimismem. Počet nákladních aut na LNG v České republice roste a věříme, že LNG bude hrát klíčovou roli při dosažení emisních cílů České republiky v nákladní dopravě“, říká Thomas Merker, Chief Financial Officer skupiny GasNet, a dodává: „Podporujeme rychlé vybudování trhu s LNG v nákladní dopravě a v těchto aktivitách budeme rozhodně pokračovat i nadále. Zprovoznění naší druhé mobilní stanice v Mladé Boleslavi je v tomto směru dalším důležitým krokem.“

Umístění stanice do Mladé Boleslavi má velký význam

Skutečnost, že svou druhou LNG stanici GasNet zprovoznil právě v Mladé Boleslavi v bezprostřední blízkosti areálu Škody Auto, má klíčový význam. Loni v listopadu totiž došlo k uzavření memoranda mezi společností Škoda Auto a Českým plynárenským svazem (ČPS). Kromě dalších aktivit v oblasti ozeleňování dopravy se největší tuzemská automobilka zavázala k tomu, že bude motivovat svoje subdodavatele k využívání LNG. „Memorandum mezi ČPS a Škodou Auto je důležitým signálem pro celý trh. Když dá společnost jako Škoda Auto tímto způsobem najevo, že bude podporovat své dodavatele využívající LNG, je to určitě krok správným směrem. Přechod na LNG se tak pro české dopravce stává jasnou konkurenční výhodou,“ říká Filip Dostál, Head of Business Development společnosti GasNet.

Technologie LNG je ekologická, bezpečná a spolehlivá

Emise vozidel na LNG jsou oproti klasickým palivům nižší o desítky procent. Ve srovnání s naftovými motory mají vozy na LNG při srovnatelném dojezdu výrazně nižší emise, nižší hlučnost a nižší provozní náklady. Podle Národního akčního plánu čisté mobility by mělo do roku 2030 jezdit v České republice 6 900 nákladních vozidel na LNG.

Provoz vozidel na LNG je naprosto bezpečný, a právě bezpečnost a spolehlivost provozu je pro GasNet absolutní prioritou. V Mladé Boleslavi je instalována jedna z nejmodernějších dostupných technologií, která umožňuje bezproblémové natankování všech značek nákladních aut na LNG. Jedná se o vozy značky VOLVO, Scania a IVECO.

„Naši odborníci pravidelně školí řidiče a ti se denně přesvědčují o tom, že tankování vozů na LNG je stejně snadné a rychlé, jako u naftových aut.“ upřesňuje Filip Dostál.