Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Škoda Auto a ČPS podepsaly memorandum o podpoře LNG

11.11.2020

#novinka 

Český plynárenský svaz v úzké koordinaci se společností GasNet zaznamenal velký úspěch. Největší tuzemská automobilka Škoda Auto podepsala ve středu 11. listopadu s ČPS memorandum o spolupráci při podpoře trhu s LNG. Lídr tuzemského automobilového trhu a jedna z největších českých firem aktivně podpoří širší využívání vozidel na zkapalněný zemní plyn. Škoda Auto bude aktivně motivovat a do využívání LNG zapojovat své subdodavatele.

Škoda Auto a ČPS podepsaly memorandum o podpoře LNG
  • Škoda Auto podpoří rozvoj LNG
  • Memorandum mezi ČPS a Škodou Auto je důležitým signálem pro celý trh
  • Důležitý bude i společný postup vůči státu

Memorandum je důležitým signálem pro celý trh

„GasNet jako významný člen ČPS i jako lídr v budování LNG infrastruktury podepsání memoranda velmi vítá. Když dá průmyslový podnik velikosti a významu Škody Auto takto najevo, že bude podporovat své dodavatele využívající LNG, je to určitě silný signál pro celý subdodavatelský trh. Přechod na LNG by se tak pro české dopravce měl stát konkurenční výhodou. Jasným příkladem tohoto trendu je společnost ROVOLOGISTIK. Jeden z prvních stálých zákazníků naší plničky v Klecanech, kde už od července pravidelně tankuje. Tato společnost se totiž v prestižním hodnocení dopravců Škody Auto stala nejlepší spedicí roku 2020. Určitě se v tomto hodnocení projevilo využívání moderních technologií snižujících emise, jako je třeba LNG,“ jednoznačně oceňuje podepsání memoranda Filip Dostál, manažer rozvoje LNG ve skupině GasNet.

Důležitý bude i společný postup vůči státu

Oba subjekty, ČPS a Škoda Auto, se spojí při představování LNG jako bezpečné, ekologické a ekonomické alternativy vůči naftě. Společně budou také usilovat o zavedení státní podpory, zejména v oblasti pořízení a provozu nákladních vozidel na LNG.

„Samostatně i koordinovaně se ŠKODA AUTO budeme prosazovat související podpůrná legislativní opatření, jako je zachování snížené sazby spotřební daně, osvobození vozidel na plyn od mýta anebo investiční podporu na pořízení vozidel ze strany státu,“ doplnil ke společným aktivitám Martin Slabý, předseda Rady ČPS po podpisu memoranda.